onsdag den 7. oktober 2009

Google Books - vor tids Alexandria.

Google Books, der er blot en af Googles mange specialsøgemaskiner, indeholder nu omkring 7 mill. bøger på 40 sprog og er dermed det største indskanningsprojekt nogensinde. Der er endnu ikke meget på dansk i basen men rigtig mange engelsksprogede titler, da ophavsretloven er noget mere liberal i USA. F.eks. kan man sågar finde bøger fra de store amerikanske universiteter, der først skal udgives i næste uge!

Af de 7 mill. titler ligger en hel del som fuldtekst til download i pdf-format. F.eks. Thomas Moores Utopia, som ikke er i handlen mere. Andre ligger med Limited Preview - her skal man være opmærksom på, at det ofte betyder, at hele bogen er der men hver 20. side f.eks. springes over, altså en slags saboteret udgave!

Under alle omstændigheder er det ofte de væsentligste uddrag, der vises fra en bog. Man kan med fordel søge på et citat et par sider før det, der er udeladt, så snupper den også de sider, der var udeladt i begrænset søgning!

Vær opmærksom på at Bibliotek.dk og Google Books linker til hinanden. Desuden linkes til anmeldelser og hjemmesider fra den søgte bog. Vælg avanceret søgning i books.google.com, så kan du søge på teksten i bøgerne. Det er ret enestående, at man kan søge som fritekstsøgning i digitaliserede bøger.

I Europeana der er det europæiske sidestykke til Google Books går indskanningen meget langsommere, og indholdet er ofte meget smalle og specielle, ældre bøger fra et lille sprogområde, mens det i Google er helt nye titler.

Forlaget Museum Tusculanum er et af de eneste danske forlag, der har ladet Google Books indscanne deres bøger. I dag har forlaget omkr. 50.000 besøg om måneden i teksterne. Samarbejdet har betydet, at forlagets bøger lever længere og når længere ud. Vi kan håbe, at også andre danske forlag lader sig inspirere.

I Book Search kan du samle kapitler fra mange bøger om samme emner og lave dit eget bibliotek. Finde definitioner og opslag og citater "hvor sagde hvem hvad?"

Det er ofte en stor fordel at bruge specialsøgning i Google, da det giver et mere fokuseret søgeresultat.

Prøv også andre af Googles søgemaskiner: Images - god til portrætter, News - aktuelle nyheder blot ikke de danske men her kan du bruge Yahoo News. Maps - kort og satellitfotoer, Google Earth: Kørselsvejledninger, vejr mm., Google Directory: Emnekatalog, Blog Search, Video: TV-programmer og videoer, Scolar: Akademisk - stærk indenfor naturvidenskab, Patent Search: Patenter i USA og Finance Business Info - finansnyheder, og endelig Product Search: Internethandel.

1 kommentar:

Michael Ross Sinclair sagde ...

Det lyder spændende med Googlebooks. Jeg glæder mig til der kommer dansksproget bøger på sitet.

vh
MS